Colombia

De Zuid-Amerikaanse regisseur Alejandro Landes filmde MONOS integraal in het geboorteland van zijn moeder: Colombia.

ANDES

De eerste helft van de film werd gedraaid bovenop een berg in de Andes. Van het Andesgebergte heb je vast al gehoord, het is een langgerekte bergketen aan de Westkust van Zuid-Amerika. Ze loopt door Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. Hier vind je meer informatie. Zou je er ooit naartoe willen?

Wat weet je trouwens over de geschiedenis van Colombia?

PLATEAU VAN CHINGAZA

De precieze berg waarop MONOS werd gefilmd is de hoogste piek in het nationaal park van Chingaza. Deze is vier kilometer hoog! Zoals je in de film kan zien, bevindt de top zich dan ook boven de wolken. Er is daar erg weinig zuurstof in de lucht, wat tot duizeligheid leidde bij de cast en crew van de film. Om op locatie te geraken, reden ze iedere draaidag met jeeps de berg op, want helikopters kunnen zo hoog niet eens vliegen.

WATER

Net omdat het plateau van Chingaza zich tussen de wolken situeert, is het er erg nat. In de grond zit dan ook veel water. Dit water stroomt de berg af en vloeit naar de jungle. Ook de personages in MONOS verhuizen van de bergtop naar de jungle. Het verhaal volgt dus eigenlijk de weg van het water. En net als de rivier in de film, maakt ook dit verhaal vele kronkels en bochten. Het wordt steeds heviger en sneller...

Meer dan de helft van de oppervlakte van Colombia bestaat uit regenwoud. Dit oerwoud noemen ze wel eens “de longen van onze planeet”. De bomen nemen immers heel veel CO2 op uit onze atmosfeer, die ze dan omzetten in schone lucht. Daarom is het amazonewoud zo belangrijk. Deze natuur wordt door mensen die bezorgd zijn om het klimaat vaak afgeschilderd als een paradijs op aarde, zoals ook in bovenstaande video. Nochtans koos regisseur Alejandro Landes net deze paradijselijkheid als locatie voor de helse oorlog.

RIO SAMANA

MONOS is niet echt in een regenwoud gefilmd, dat zou omwille van de subtropische temperaturen te moeilijk zijn geweest. In plaats daarvan koos de productie voor een natuurgebied dat net was vrijgegeven door de guerrillastrijders van FARC. Omdat de meeste Colombianen het daar nog steeds onveilig vinden, troffen de filmmakers er ongerepte natuurpracht aan. Ze bouwden een tentenkamp dat enkel bereikbaar was met ezeltjes of per vlot. De cast en crew logeerden hier een hele maand. Ze hadden slechts één satelliettelefoon om de buitenwereld te bereiken. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat de filmmakers hun verhaal ook echt hebben gelééfd. Hun kamp bouwden ze aan de vertakking van de Samana-rivier. Kan jij op google earth vinden waar dat is?

De filmcrew van MONOS werd in hun productie geholpen door enkele illegale goudzoekers die de jungle op hun duimpje kennen. Al sinds de Spanjaarden er aan het eind van de 15de eeuw voor het eerst voet aan wal zetten, wordt er op Colombiaanse bodem namelijk fanatiek naar goud gezocht. Ook vandaag zijn er nog vele goudmijnen maar de zoektocht naar goud is niet zonder gevaren...

De jungle-locatie in de film is twee uur verwijderd van de tweede grootste stad van Colombia: Medellín. Hier woonden de ouders van regisseur Alejandro Landes, tot ze moesten vluchten voor het vele geweld. Medellín wordt immers gecontroleerd door drugsbaronnen, zoals de fameuze Pablo Escobar. Zag jij de Netflix-serie NARCOS over de jacht op Escobar?

COCAÏNE

Colombia staat ook bekend om z’n illegale cocaïneproductie. Het verklaart voor een groot deel waarom er nog steeds zoveel geweld is in het land. Lees er hier meer over.

SUCCES EN KRITIEK

Met vierhonderdduizend bezoekers was MONOS de best bekeken film van het jaar in Colombia. Ondanks het succes kwam er ook kritiek. Sommige critici vonden het immers jammer dat het geweld in hun land niet in een politiek of historisch perspectief werd geplaatst. Ben jij het hiermee eens? Of heb je die achtergrond niet nodig om de film te waarderen?