Boek & film
Veel films zijn gebaseerd op het verhaal uit een boek. Bij KAPSALON ROMY was het net andersom! Lees hier meer.
Weten jullie wie het boek KAPSALON ROMY heeft geschreven? En weten jullie wie het filmscenario KAPSALON ROMY heeft geschreven? Dat is één en dezelfde vrouw: Tamara Bos. In deze video leren jullie haar kennen.
KAPSALON ROMY was niet het eerste filmscenario dat Tamara Bos schreef. Eerder schreef ze al films zoals MINOES, BRAMMETJE BAAS en DOLFJE WEERWOLFJE. Voor HET PAARD VAN SINTERKLAAS kreeg ze een Gouden Kalf, de belangrijkste filmprijs in heel Nederland. Met dat geld begon ze aan KAPSALON ROMY, waarmee ze opnieuw een Gouden Kalf won! In deze video zien jullie hoe ze deze prijs in ontvangst neemt. Vind je dat ze deze prijs verdient? Waarom?

Tamara's oma
In de video waarin Tamara Bos een Gouden Kalf krijgt, kan je horen hoe ze haar oma bedankt. Het verhaal van KAPSALON ROMY is dan ook gebaseerd op Tamara's eigen grootmoeder. Die was weliswaar geen kapster, maar was wel dement. Eerst was ze een strenge vrouw, maar toen ze geheugenproblemen kreeg, werd ze liever en grappiger. Tamara was toen net zo oud als Romy en vond het wel een beetje fijn dat haar oma zo veranderde. Ze kreeg zelfs cadeautjes, weliswaar geen smartphone, maar wel een hele dure pepermolen.
Weet jij wat dementie is? Ken jij iemand die de ziekte heeft? Hoe ga je daar mee om?

Geld
Het kost heel veel geld om een film te maken. Tamara Bos had dan wel het scenario van KAPSALON ROMY geschreven, ze vond echter onvoldoende geld om de film te maken. Daarom besloot ze om het scenario om te vormen tot een boek. Het boek was gelukkig zo goed dat er mensen bereid waren om te investeren in het maken van de film.
Tamara wou dus eigenlijk al van in het begin een film maken. Wat vond jij het leukst: het lezen van het boek, of het kijken naar de film? Waarom?

Schrijfopdracht 1: scenario
Tamara Bos schreef dus eerst het filmscenario en vervolgens het boek KAPSALON ROMY. Het verhaal van een film schrijven is helemaal anders dan een boek schrijven. In een scenario staan enkel dingen die je kan zien en horen. Een film kan je echter enkel bekijken en beluisteren.
Opdracht 1: Maak groepjes van twee en schrijf een dialoog. Waarover gaat het gesprek? Dat mag je zelf kiezen! Maar... het moet wel duidelijk worden dat één van jullie vergeetachtig is. Toch mag je geen woorden als 'vergeten', 'dement' of 'Alzheimer' gebruiken. Voer vervolgens jullie 'scène' op voor de hele klas.

Schrijfopdracht 2: boek
Je hebt nu al een beetje geoefend met het schrijven van een filmscenario, maar een boek schrijven is helemaal anders. In een boek kan je immers ook gevoelens en gedachten schrijven, dingen die het personage niet zegt maar wel denkt!
Opdracht 2: Vertrek van de dialoog die je daarnet hebt geschreven, maar werk nu individueel. Je schrijft hoe jouw personage zich voelt en wat die denkt tijdens het gesprek. Alle dingen die je niet kan horen en zien, komen aan bod. Wanneer je klaar bent, lees je het voor.

Na de film: zoek de 7 verschillen
Alles wat je maar kan bedenken kan je opschrijven in een boek. Een film bevat daarentegen enkel dingen die je kan horen en zien. Als je een boek wil verfilmen, moet je dus een heleboel zaken veranderen. Herinner je je nog hoe, in de film, oma Stine de gieter op het vuur zet wanneer ze thee wil maken? Die gebeurtenis zit helemaal niet in het boek. De filmmakers hebben 'm vast toegevoegd om te tonen hoe verstrooid oma Stine wordt. Of misschien hadden ze gewoon nog een spectaculair momentje nodig...
Welke verschillen heb jij nog opgemerkt tussen boek en film? Waarom denk je dat die verschillen er zijn?
Stiekem zou Tamara Bos wel eens een film willen regisseren. Ze bezocht dan ook vaak de filmset van KAPSALON ROMY en keek elke avond naar de nieuwste beelden. De film werd echter geregisseerd door Mischa Kamp, die voor haar werk als regisseur óók een Gouden Kalf won.
Als je moest kiezen, wat zou jij dan het liefst doen? Een verhaal bedenken en schrijven? Of een film maken met acteurs en cameramensen? Waarom?
Wel honderd meisjes deden auditie voor de rol van Romy in KAPSALON ROMY! Het personage werd uiteindelijk vertolkt door Vita Heijmen. In deze video vertelt ze meer over waarom ze gekozen werd en wat ze zo moeilijk vond aan acteren.
Wat lijkt jou de grootste uitdaging aan meespelen in een film?
Tamara Bos won dus het Gouden Kalf voor scenario en Mischa Kamp won het Gouden Kalf voor regie, maar daar stopte de prijzenregen niet. Ook actrice Beppie Melissen won een Gouden Kalf voor haar rol als oma Stine. Met die prijs is ze heel erg blij want ze wilde het personage ontzettend graag spelen. Ze deed dan ook ontzettend haar best op de set. Enkel het ijskoude zeewater ingaan aan het einde van de film, dat zag ze op haar leeftijd niet zitten. Wanneer je oma Stine dus in haar blootje ziet zwemmen, dan is het eigenlijk iemand anders. In bovenstaande video vertelt ze meer over hoe ze de rol van oma Stine leerde spelen.
Als jij een prijs mocht geven aan de film, welke zou dat dan zijn? Waarom?

Bezoekers
KAPSALON ROMY werd niet alleen in Nederland bekeken maar overal ter wereld. Toch lokte de film niet zo heel veel mensen naar de bioscoop. De meeste mensen gaan immers veel liever kijken naar films vol superhelden en actie. In KAPSALON ROMY zijn er geen goede- of slechteriken, de film is helemaal niet zo simpel.
Wat vind jij: zouden er meer mensen de film KAPSALON ROMY moeten zien? Waarom? Zou jij de film met jouw gezin in de bioscoop gaan zien?

Duitse vertaling
Niet alleen de film won overal ter wereld prijzen, maar ook het boek doet het goed in andere landen. Het werd bijvoorbeeld vertaald naar het Duits, iets wat helemaal niet zo vaak gebeurt bij kinderboeken. Bovendien won deze vertaling de Chronos-prijs in Zwitserland. Dat is een prijs die wordt uitgereikt aan het mooiste boek over contact tussen jong en oud.
Hielp KAPSALON ROMY jou om oudere mensen beter te begrijpen? Hoezo?
Zag je deze trailer voor je naar de film ging? Waar dacht je dat de film over zou gaan? Heeft de film je verwachtingen ingelost? Vind je het een goede voorbereiding voor de film?

Poster
Dit is de poster van de film. Wat vind je van de poster? Wat kan je afleiden uit de poster over de film?

Boekomslag
Nog voor de film verscheen, had het boek deze omslag. Had jouw versie van het boek ook deze voorkant? Of las jij de versie met de filmposter erop? Welke vind je het best? Waarom?