BOEDDHISME

Waarom hebben sommige mannen en vrouwen in CHUSKIT kaalgeschoren hoofden? Waarom dragen ze lange, rode kleren? En waarom maken ze met zand zo'n mooie tekening? Kom hier alles te weten over lama's, en over het boeddhisme! 

BOEDDHA

Het Boeddhisme is een van de vijf grote religies in de wereld. Boeddhisten geloven in Boeddha. Boeddha is de "bedenker" van het Boeddhisme. Ook Chuskit gelooft in Boeddha. Geloof jij ergens in? 

In dit filmpje kom je te weten hoe het Boeddhisme ontstaan is. Wist je dat Boeddha ooit een prins was? 

DROEVIG

Als prins had Boeddha alles wat hij maar wilde. Hij woonde in een groot paleis en iedereen was aardig voor hem. Op een dag ging hij op zijn paard wandelen door de straten rond het paleis. Hij zag voor het eerst arme mensen, zieke mensen, en mensen die zo oud waren dat ze zouden sterven. Dat maakte de mensen droevig en ongelukkig. Soms is Chuskit ook droevig. Zou jij in haar plaats ook droevig zijn? Waarom? 

OPA

Opa zegt dat Chuskit moet accepteren dat ze niet kan wandelen. En dat ze blij moet zijn met dat wat ze wél heeft. Hij zal haar wel les geven thuis. Rekenen, daar is opa goed in! Eigenlijk is opa wel aardig, maar toch is Chuskit niet tevreden. Opa gaat raad vragen bij de priester. Welke raad geeft de priester hem? 

LAMA

De priester heeft een kaalgeschoren hoofd en hij draagt rode gewaden. Hij is een lama. Lama's zijn de priesters van het boeddhisme hoog in de bergen waar Chuskit woont. Lama's gaan al sinds ze heel klein zijn naar de lamaschool. Daar leren ze alles over Boeddha! 

LAMASCHOOL

Chuskit wil erg graag naar school. Maar naar de lamaschool wil ze zeker niet! Daar moet ze op internaat. En ze gaan haar hoofd kaal scheren! En ze zal voor de rest van haar leven in het klooster moeten wonen. Nee, dan blijft ze nog liever thuis bij opa. 

Hier kan je het leven bekijken van jonge monniken in een klooster. Zou jij in een klooster willen wonen? Waarom wel of niet? 

BIDDEN

Overal waar opa gaat heeft hij zo'n gek dingetje in zijn hand! Heb je dat gezien? Dat trommeltje? Dat is een gebedsmolen. In het molentje zitten er teksten over Boeddha. Opa laat het molentje draaien, en zo vliegen de teksten de wereld in. Die teksten beschermen hem en zijn familie. 

KLOOSTER

Dit is het klooster van het dorp van Chuskit. Er hangen overal vlaggetjes aan het klooster. Net zoals op een verjaardagsfeestje! Op de vlaggetjes van het klooster staan er teksten van Boeddha. Wanneer ze wapperen in de wind kunnen de goden het horen, en dan zullen de goden de mensen in het dorp beschermen. 

TRADITIES

Het boeddhisme is heel erg oud. En opa en zijn vriend zijn ook al zo oud! Opa wil dat het hele gezin volgens de oude tradities leeft. Hij wil niet in de stad gaan wonen en hij zegt dat Chuskit niet naar school kan. Maar Chuskit is jong en vol energie. Opa begrijpt helemaal niet hoe zij zich voelt. Ze is boos op opa. Maar daarna gebeurt er iets waardoor ze niet langer boos is, maar wel heel erg droevig. En dan merkt opa dat hij misschien te streng is geweest. Misschien, zo denkt hij, is het traditionele leven niks voor jonge mensen... 

In de film kon je dit soort muziek horen. Het zijn lama's die zingen in het klooster. Welk gevoel krijg je van deze muziek? Vind je het fijn om naar te luisteren? Of een beetje eng?

TEKENING VAN ZAND

De monikken in CHUSKIT maken een tekening van zand. En daarna vegen ze die mooie tekening gewoon weer uit! Dat doen ze om de natuur na te bootsen. Want in de lente komen er mooie bloemen in de tuin, en in de herfst sterven die bloemen weer. En in de lente daarna komen de bloemen weer terug! 

Bekijk hier nog een keer hoe monniken zo'n mandala maken. Soms werken ze er weken lang aan! Bouw jij ook soms dingen die je daarna weer stuk maakt? Zoals een toren van blokken? Of een zandkasteel aan het strand? Vind je het stiekem niet heel leuk om je eigen bouwwerk terug kapot te maken? 

Bekijk dit filmpje over de zwerver en Boeddha. Boeddha helpt de zwerver. Helpt Boeddha ook Chuskit en haar familie?