ANGOLA

Waar ligt Angoa? Wanneer werd het land onafhankelijk en van wie? En wie waren ook alweer de hoofdrolspelers in die onafhankelijkheid? ANOTHER DAY OF LIFE brengt het allemaal duidelijk in beeld, en hier vind je nog iets meer uitleg. 

 

Hier zie je Angola op de wereldkaart. Herken je de buurlanden? Weet je de hoofdstad, Luanda, te vinden? Kapuściński verblijft een tijd in Luanda, waar hij beschrijft hoe de Portugezen er wegtrekken. De stad wordt verwoest in de burgeroorlog. Vervolgens beslist Kapuściński naar het zuiden te trekken, naar de grens met Zuid-Afrika. Onderweg, in de plaats Balombo, ontmoet hij Carlota, die hij "het gezicht van Angola" noemt.

Bram Vermeulen is AFRIKACORRESPONDENT voor de VPRO. Voor een reportage die hij in Angola maakte overnacht hij in hetzelfde hotel als dat van Kapuściński. Bram leest voor uit het boek Nog Een Dag van de Poolse journalist. Herken je zaken uit de film? Verderop in de reportage gaat Bram op zoek naar Portugezen die zich ondertussen terug in Angola hebben gevestigd. 

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

1655, Portugal koloniseert een gebied in Afrika. Later bekend als “Angola”. 1951: Angola wordt een officiële “overzeese provincie” van Portugal. Tien jaar later: de onafhankelijkheidsoorlog breekt uit. 1974: het Portugese leger pleegt een staatsgreep in Lissabon. De nieuwe Portugese president verleent onafhankelijkheid aan alle kolonies. Hij geeft Angola in handen van de MPLA, UNITA en FNLA, die dertien jaar lang zij aan zij streden tegen Portugal. Maar er is olie in Angola, en dus geld: de drie partijen beginnen een burgeroorlog met elkaar. 1975: de meeste Portugezen vertrekken uit Luanda (= hoofdstad Angola). Kapuscinski komt toe in zijn hotel.

BURGEROORLOG

Hoewel het conflict van Angola een gevolg is van de Koude Oorlog (die eindigde in 1989 met de val van de Berlijnse muur), duurde de burgeroorlog tussen UNITA en de MPLA voort tot in 2002. Angola kent slechts 17 jaar vrede. Hoe lang leven de Belgen in vrede? 

ZOOI 

 

Kapuscinsky zei over Angola: “Het is een onmetelijke zooi, zonder logica, richting of hoop.” 38 jaar na de revolutie lijkt het nog steeds niet veel beter te gaan met het land. De MPLA won de burgeroorlog, en rebellenleider José Eduardo dos Santos werd de leider van het land. 38 jaar lang bleef hij aan de macht, als dictator. Zijn familie en andere politici (communisten!) werden onmetelijk rijk. Het volk bleef straatarm. Hierboven kan je beelden bekijken van dos Santos. 

Enkele maanden geleden werd de ZOON van dictator dos Santos opgepakt omdat hij 500 miljoen dollar van de staat naar een persoonlijke rekening overschreef in Engeland (zie filmpje). Ook zijn dochter werd onlangs opgepakt wegens fraude. Isabel dos Santos zou de rijkste vrouw van heel Afrika zijn. Lees >>hier meer over de situatie op dit moment in Angola. 

Bekijk hier een VPRO-reportage over Angola. Correspondent Bram Vermeulen spreekt met mensen die tot voor kort in oorlogsgebied leefden. Hij trekt een kogelvrij vest aan en gaat op zoek naar landmijnen.