COMING OF AGE

Melk, dat is wat kinderen graag drinken. Tijgermelk, dat is wat anders. Een verhaal waarin kinderen volwassen worden, dat heet een coming-of-ageverhaal. En TIJGERMELK is zo'n verhaal. Ervan genoten? Dan ga je ook van onze filmtips houden.

TIJGERMELK

Om snel op te groeien hebben Nini en Jameelah melk nodig, want daarin zit calcium. Maar melk vinden ze voor kinderen, en dus gieten ze er passievruchtsap bij en weinbrand van 36% alcohol. "Tijgermelk", zo noemen ze het drankje, en het staat symbool voor hun leeftijd: tussen het kind- en het volwassen zijn. Wat houd je tegen om het drankje zelf een keer uit te proberen?

GRENZEN BEPALEN

In dit interview zegt de regisseur van TIGERMILCH dat jongeren tijdens de puberteit hun grenzen bepalen. Maar om te weten waar je eigen grenzen liggen moet je soms verder gaan dan je zelf ooit zou gaan. Zo zal Amir uiteindelijk wel van de springplank durven springen en hebben Nini en Jameelah voor het eerst seks. Vind jij dat je ooit te ver gegaan bent en een grens hebt overgestoken? Of heeft iemand anders ooit misschien jouw grens overgestoken? 

ANDERE FILMS

Er zijn honderden boeken en films gemaakt over jongeren die volwassen worden, hun grenzen aftasten, experimenteren op allerlei vlakken, hun eigen weg zoeken in de wereld. Zo'n verhalen heten coming-of-ageverhalen. Als je TIGERMILCH een goede film vond, zal je vast ook genieten van de films hieronder! 

Eerste zin in deze trailer: "I hate California." LADYBIRD ("lieveheersbeestje") is een jonge vrouw die niet langer in het saaie dorp wil wonen waar ze woont, samen met haar eigenzinnige moeder en haar vader die zijn job kwijt is. We volgen Ladybird tijdens haar laatste zomervakantie bij haar ouders thuis. Daarna wil ze gaan studeren, in New York. Net zoals TIGERMILCH is dit een heerlijke zomerfilm. 

Nog zo'n zomerfilm, en ook een boekverfilming. Elio is 17 en hij krijgt bij hem thuis in Italië bezoek van de 24-jarige Oliver. Er ontstaat een interessante relatie tussen beide jongemannen, en Elio leert zichzelf kennen op een totaal nieuwe manier. Het einde van het verhaal is zo triest dat het wondermooi wordt. 

In het lijstje van coming-of-ageverhalen kunnen we BOYHOOD niet vergeten. Deze film volgt het leven van de jonge Mason, van zijn 6e tot aan zijn 18e. In andere films zouden meerdere acteurs Mason spelen, maar regisseur Richard Linklater heeft ervoor gekozen één acteur te filmen, al die jaren lang, en gewoon te wachten totdat het jongetje vanzelf achttien werd. Iedereen spreekt van een meesterwerk. 

"De kindertijd," zegt een lerares in LA VIE D'ADÈLE, "is de tijd waarin je nog niet volgroeid en sterk genoeg bent." Wanneer Adèle haar eerste date heeft met een jongen ontmoet ze een jonge vrouw met blauw haar. Wat volgt is een zoektocht naar seksualiteit, en de drama's die ontstaan wanneer je gedwongen wordt voor jezelf te kiezen of je omgeving. Ook dit is trouwens een boekverfilming, van de graphic novel Blauw is een Warme Kleur.

Critici hebben AS I OPEN MY EYES de beste film over de Arabische Lente genoemd. De 18-jarige Farah heeft net haar middelbare school studies afgemaakt. Haar ouders willen dat ze medicijnen studeert. Maar Farah ziet het anders, ze geniet van haar jeugd, ondekt het nachtleven,  de liefde en bovenal: ze is de gepassioneerde zangeres van een politieke rock band. Net zoals in TIGERMILCH worden jonge mensen uiteengerukt door politieke situaties. 

GOED OF SLECHT EINDE?

De meeste van deze films hebben niet bepaald een happy end. Ook het einde van TIGERMILCH kan je niet bepaald vrolijk noemen. Houd jij meer van films met een happy end of liever niet? Waarom?