PALESTINA - ISRAËL
Palestijn? Israëliet? Arabische Israëliet? Wat zijn Laila, Salma en Nour nu eigenlijk? Hoewel BAR BAHAR op het eerste gezicht misschien meer over de liefde dan over politiek gaat, is het Israëlisch-Palestijns conflict onderhuids toch overal aanwezig in de film. Kom er op deze pagina meer over te weten.
LIGGING
Waar ligt Israël en wat zijn de Palestijnse gebieden? Bekijk het hier op de kaart. BAR BAHAR speelt zich voor het grootste deel af in Tel Aviv. Vind je de tweede grootste stad van Israël terug op de kaart?
Het Palestijns-Israëlisch conflict, eenvoudig uitgelegd in een animatiefilmpje van vijf minuten.
PALESTIJN
Herinner je je de scène nog waarin Salma op zoek gaat naar een nieuwe baan in een café? Ze heeft een gesprek met de Israëlische barman, die haar vraagt of ze Zuid-Amerikaans is. Ze antwoordt: "Ik ben Palestijn."
In Israël is 20% van de bevolking Arabisch. Wanneer je Arabisch bent, is het controversieel om in Israël te zeggen dat je Palestijn ben. Voor vele joodse Israëlieten zijn Palestijnen de mensen die in de Palestijnse gebieden wonen, en dus niet in Israël. In Israël zelf verkiezen de meeste joodse Israëlieten het woord "Arabische Israëliër". Waarom denk je zou Salma zo nadrukkelijk zeggen tegen de barman dat ze "Palestijn" is en niet gewoon: "Ik ben Israëliër, net als jij." En waarom denk je vraagt de barman haar of ze uit Zuid-Amerika komt? Zou hij volgens jou dezelfde vraag gesteld hebben mocht Nour tegenover hem gezeten hebben?
Corey Gil-Shuster, een Canadese youtuber die Hebreeuws spreekt, gaat in de straten van Israël en in Israëlische nederzettingen in Palestina op zoek naar Israëliërs met Palestijnse vrienden. Vraagt hij aan Israëli of ze "Palestijnse" vrienden hebben, dan zeggen de meesten van niet. Vraagt hij daarna of ze "Arabisch Israëlische" vrienden hebben, dan zeggen diezelfde mensen vaak van wel.
Arabisch vs. Hebreeuws
In Israël spreekt men Hebreeuws, en in Palestina Arabisch. Het beeld hierboven uit de film herinner je je nog wel. Wat komt die man in zijn witte hemd verkondigen in de keuken? Waarom? En wat is Salma's reactie daarop? Hoe zou je, denk je, zelf reageren?
Maysaloun Hamoud, de regisseuse van de film en Mouna Hawa, die Laila speelt, leggen uit waarom Arabieren in Israël geen Arabisch mogen spreken. "Taal is niet zomaar taal," zegt Hawa. "Wanneer je een taal niet begrijpt, dan voel je je bedreigd, omdat je het niet onder controle hebt."
Voel jij je soms bedreigd wanneer je in een omgeving bent waar je de taal niet begrijpt? Heeft dat je ooit angst ingeboezemd? Wat heb je toen gedaan?
BEDREIGD
Wanneer je het interview hierboven beluisterd hebt, dan begrijp je misschien beter de scène met de verkoopster in de kledingwinkel. Waarom zou de verkoopster Laila en Salma zo kil aankijken? En waarom zou Salma tegen haar zeggen dat ze niet zal bijten?
In het interview hierboven noemt Maysaloun Hamoud, de regisseuse van BAR BAHAR, de barman racistisch, omdat hij denkt in stereotypen. Wat is jouw mening hierover? Gaat Hamoud te ver, of gaat de barman te ver?
BAR BAHAR IN HET VRT-NIEUWS
Eerder dit jaar was BAR BAHAR de openingsfilm van het MOOOV Filmfestival in Turnhout, en de VRT was erbij. De journalist omschrijft BAR BAHAR als "een film uit Palestina, een regio van waaruit nauwelijks films tot hier geraken." Het lijkt ernaar dat de journalist hier een vergissing maakt. Nu je BAR BAHAR zelf gezien hebt en deze pagina over Palestina en Israël bekeken hebt weet je vast waar de fout zit!
FATWA
In het laatste shot van BAR BAHAR zien Laila, Salma en Nour er niet echt vrolijk uit, ook al is er binnen in hun appartement een feestje aan de gang. Hun situatie lijkt wel uitzichtloos.
Daarom sluiten we ook deze pagina af met grimmig nieuws. Toen de film uitgebracht werd in Israël kon de leiding van het ultraconservatieve Palestijnse dorp Umm al-Fahm in de Westelijke Jordaanoever het verhaal van de drie feministische vrouwen niet echt smaken. Ze riepen een fatwa uit over regisseuse Maysaloun Hamoud, iets wat al 70 jaar niet meer gebeurd is in Palestina. Een fatwa komt erop neer dat iemand gedood mag worden. Kom er hier meer over te weten.