TESOROS (2017)

Het decor: mooie zandstranden en palmbomen. Op het strand zoeken babyschildpadjes hun weg naar de oceaan, terwijl kinderen babbelen over walvissen die ze net voorbij zagen zwemmen. We zijn in Barra de Potosí in Mexico. Op dit idyllische plekje, waar Francis Drake 400 jaar geleden aan land kwam, arriveert de zevenjarige Dylan samen met zijn ouders, zus Andrea en broertje Lucas. Terwijl zijn zus moeite heeft met de verhuizing van de stad naar de zee, geniet Dylan met volle teugen. Hij is grote fan van piratenverhalen en ervan overtuigd dat hij hier de schat van Kapitein Drake zal vinden. Op een nacht krijgt de jongen “bezoek” van de geest van Drake, die verkondigt dat de schat voor Dylan is als hij hem vindt. Samen met zijn nieuwe schoolvriendjes start de jongen een verbeten zoektocht.

tesoros-449940267-large.jpg

MUZIEK!

Aan het einde van de film verschijnt er deze tekst "Wij denken met vreugde terug aan Christian Callejo Barragan "Chaks" (1981-2015). Onze piraat die nu in een ster leeft." 

 

Die piraat die "Chaks" heet, dat is een Mexicaanse DJ. Beluister hier zijn muziek terwijl je door deze filmfiche van TESOROS scrollt. Krijg je nu geen zin om te dansen?

SCHOOL AAN HET STRAND

Barra de Potosí, de plaats waarheen Andrea, Dylan en Lucas verhuizen, lijkt wel een aards paradijs! Met mooie stranden en magische rotsen. Droom jij ook niet van een school op het strand? De regisseuse van TESOROS vindt dat Barra de Potosí een beschermd natuurgebied zou moeten worden. Wie weet wat een beschermd natuurgebied is? Waarvoor is dat goed? Heeft België ook beschermde natuurgebieden? 

OP DE KAART

De papa van Jaci laat aan de kinderen de meest gedailleerde kaart van de wereld zien, gefotografeerd vanuit een sateliet. Hier vind je die kaart. Wie kan Barra de Potosí vinden? Vind je de witte rotsen terug op de kaart waar Dylan en zijn vriendjes op zoek gaan naar de schat? Vind je je eigen huis ook terug op deze kaart? En je school? 

Zeeschildpadden leggen hun eitjes op het strand en bedekken ze met een laagje zand. Na een tijdje komen de eitjes uit, en moeten de piepkleine schildpadjes de zee in kruipen. In TESOROS helpen Andrea, Dylan en hun vriendjes de schildpadjes daarbij, om hen te beschermen. Hier zie je hoe het gaat in de natuur. 

ERMI

Weet je nog wat er gebeurt met Ermi, de heremietkreeft? Op een dag verhuist hij van een normale schelp naar een flessendop! Waarom zou Ermi zoiets geks doen? 

 

Heremietkreeften wonen in verlaten schelpen van slakken. Maar de kreeften groeien natuurlijk, zoals alle dieren, en daarom moeten ze regelmatig verhuizen naar een nieuwe, grotere schelp. Hier kan je een filmpje zien van hoe grote en kleine kreeften samenkomen, en hoe ze overstappen in elkaars schelpen en de juiste maat zoeken. Het is een beetje zoals nieuwe schoenen kopen wanneer je oude paar te klein geworden is!

 

Maar wat gedaan wanneer er geen schelpen in de buurt zijn? Dan moet de kreeft een ander huisje vinden, zoals Ermi in de film. Hier kan je zien hoe een kreeft op zoek gaat naar een nieuw huis om in te wonen. 

VRIENDEN MAKEN

Andrea gaat niet zo graag naar school, maar Dylan maakt er al snel vriendjes. Waarom wil Andrea volgens jou niet in Barra de Potosí wonen? Zijn de meisjes op school aardig voor haar? Voelt ze zich aan het einde van de film anders dan in het begin? Waarom is dat volgens jou?

"GUEROS"

Jacinta, het meisje dat het verhaal vertelt, noemt de familie van Andrea en Dylan "Gueros". "Gueros" is een Spaans woord waarmee Mexicanen mensen benoemen met een lichtere huid en haar. Heb je gemerkt dat Andrea een lichtere huid heeft dan Jacinta? 

 

Dat is omdat Andrea afkomstig is van de Spanjaarden, die in de 16e eeuw in grote schepen naar Zuid-Amerika voeren. Jacinta en haar vriendjes in Barra de Potosí zijn niet afkomstig van de Spanjaarden, maar wel van de mensen die al veel langer in Zuid-Amerika wonen. 

SCHAT

Dylan is degene die met het plan komt om de schat te vinden. Is hij van plan de schat voor zich alleen te houden? Zou het Dylan lukken om de schat in zijn eentje te vinden? Of heeft hij de hulp nodig van anderen? Wat zijn de obstakels voor Dylan en zijn vriendjes bij het zoeken naar de schat? Ze hebben de hulp nodig van allerlei volwassenen. Het hele dorp moet samenwerken. Aan wie vragen ze allemaal hulp? 

Die piratenhoofden in de rotsen, bestaan die echt? Dit filmpje toont de speciale effecten van TESOROS. Zie jij telkens de verschillen? 

43 DORPSLERAREN VERMIST

Aan het einde van de film verschijnt er deze tekst: "Deze film is gewijd aan de dorpsleraren van Ayotzinapa. We missen er 43, en we zullen hen nooit vergeten."

 

Het gaat over 43 studenten die een lerarenopleiding volgden in de provincie Guerrero, waar ook Barra de Potosí ligt. Op 26 september 2014 planden de studenten om deel te nemen aan een betoging in Mexico City. Op de bus daarheen werden ze ontvoerd door de politie. Sindsdien worden ze vermist. Lees en bekijk er hier en hier meer over. 

Maria Novaro is een van Mexico’s meest prominente regisseuses. Haar debuutfilm LOLA maakte meteen deel uit van de Berlinale (editie 1989), terwijl haar tweede film DANZÓN (1991) geselecteerd werd voor de Director’s Fortnight in Cannes. Dit zorgde mee voor haar internationale doorbraak. Net zoals bij haar vorige films zorgde de regisseuse zelf voor zowel het script als de productie van TESOROS. Hierboven geeft ze een woordje uitleg bij de film. 

AGRESSIE

 

"TESOROS is een film voor kinderen, maar in werkelijkheid is het mijn antwoord op de agressie en de pijn in Mexico," zegt Maria Novaro in een interview. "Ik heb dit verhaal geschreven dat zich afspeelt op een paradijselijke plaats, maar dat wel in een van de meest agressieve provincies van Mexico ligt, Guerrero." Verder zegt ze nog: "Mijn film gaat over het genieten van het leven."