MUSTANG (2015)

De zomer begint. In een afgelegen dorpje in Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Ze zijn uitgelaten en onderweg wordt er gestoeid met de jongens van het dorp waardoor ze een groot schandaal met onverwachte gevolgen ontketenen. Hun thuis verandert langzaamaan in een gevangenis waar huishoudelijke taken de plaats innemen van de school en de meisjes worden voorbereid om uitgehuwelijkt te worden. De vijf zussen, gedreven door een hevig verlangen naar vrijheid, verleggen de grenzen die hen worden opgelegd.

 

Deniz Gamze Ergüven

Deniz Gamze Ergüven schreef het verhaal van Mustang op basis van haar eigen ervaringen als vrouw in Turkije. Hier vind je meer uitleg over en van de regisseuse.

Een film over vrouwen?

Of een film over vrijheid?
Een film over gevangen zitten?
Of eerder een film over tradities?
Een film over het platteland?
Een film over Turkije?

Of misschien toch maar een film over dat allemaal tegelijkertijd?
Waarover gaat Mustang nu eigenlijk?

Mustang. Vreemde titel, niet?
Wil je weten wat daarachter zit, In deze map bekijken we enkele invloeden van Mustang.

De muziek van Mustang is ongewoon en wonderlijk. Lees hier meer over de bekende muzikant achter deze muziek, Warren Ellis (Nick Cave and the Bad Seeds).

MAAK EEN FILMPJE EN KOM ONLINE

Sonay, de oudste zus, trouwt met de jongen waar ze van houdt. Selma, de tweede, neemt de hand van de eerste man die haar bezoekt. Ece pleegt zelfmoord. Nur staat op het punt uitgehuwelijkt te worden. Lale vertrekt.

Wat zou jij doen?

Iedereen heeft zijn eigen ontsnappingsverhaal. Ooit ontsnapt uit je huis? Uit je klaslokaal, je school, je sportclub, je geboorteland? Ontsnapt van je ouders, je familie, je leraars, je vrienden, je lief? Van je gewoontes, je tradities, een manier van denken? Ontsnappen. Frisse lucht krijgen. Vrij zijn.

Vertel ons in een filmpje jouw verhaal: Waarvan moest je ontsnappen, waar ging je heen, wat was jouw plan? Ging je de stad in? Trok je naar een ander land? Of naar het huis van je grootouders of je vrienden?

Vertel ons over je methoden: Rende je hard weg? Sprong je op de trein? Of dronk je alcohol, nam je drugs? Las je boeken, keek je films? Trek je je terug in jezelf om te ontsnappen of roep je liever de hele buurt bijeen om te tonen dat het genoeg is nu?
 
Maak er een filmpje van tussen de 5 en de 120 seconden met jezelf in de hoofdrol, je beste vriend(in), je moeder, je leraar, je hond, je salamander of wie dan ook en stuur het ons door via greet.stevens@mooov.be.
 
De beste verhalen komen online! Want iedereen wilt vrij zijn. Of niet soms?

 

Ontdek op deze pagina enkele manieren om zelf filmpjes te maken!