LIYANA (2017)

Gcina Mhlope, een bekende schrijfster, start een project met een groepje kinderen in een weeshuis in Swaziland. Ze luistert naar hun verhalen en laat hen hierrond een personage creëren. Zo ontstaat de jonge heldin Liyana. Liyana komt er alleen voor te staan, samen met haar jongere tweelingbroertjes en haar oude oma, nadat haar ouders allebei sterven aan aids. Op een nacht vallen rovers hun huis binnen en ze ontvoeren de broertjes van Liyana. Aangemoedigd door haar oma vertrekt het meisje op een lange, spannende tocht. Dapper gaat ze achter de rovers aan, in de hoop haar broertjes terug te vinden.

1116810.jpg

'DE BOERDERIJ'

De weeskinderen die het verhaal van Liyana bedacht hebben, wonen in 'De Boerderij'. Wil je weten waarom die plaats zo heet? En in welk land het ligt? En hoeveel kinderen er in 'De Boerderij' wonen en waarom? Klik dan snel hier! 

WAARGEBEURD OF VERZONNEN?

Er zijn films die een waargebeurd verhaal vertellen en films die een verzonnen verhaal vertellen. Het nieuws op de televisie bijvoorbeeld toont enkel waargebeurde verhalen. Kan jij voorbeelden geven van films met een verzonnen verhaal? Is de film LIYANA een verzonnen verhaal of een waargebeurd verhaal? Of is het misschien beide? Wat is er verzonnen in de film en wat niet? Kom er hier meer over te weten.

THEMA'S

Wat is er aan de hand met de kleine Thulani? Waarom moet hij naar de dokter? En waarom woont hij eigenlijk op de boerderij? Waar zijn zijn ouders? Hier vind je interessante achtergrondinformatie bij LIYANA. 

MUZIEK

Ncobile is een zangeres uit Swaziland van amper zeventien jaar oud. Zij heeft de muziek gezongen van de film. Maar zij is lang niet de enige die voor de filmmuziek heeft gezorgd. Meer weten? Klik hier! 

MAKERS

Deze mevrouw herken je nog wel uit de film. Zij is de verhalenverteller die samen met de kinderen het verhaal van Liyana en de buffel bedenkt. Haar naam is Gcina Mhlophe. Zij heeft de film samen gemaakt met twee regisseurs. En dan is er nog de man die de mooie tekeningen van Liyana's avontuur geeft getekend. Klik hier om meer te weten te komen over al deze mensen! (Fotobron.)

PRIJZEN

De film LIYANA reist de wereld rond op allerlei filmfestivals. Zo kunnen kinderen van over de hele wereld Liyana leren kennen. Veel mensen vinden LIYANA een mooie film. Hij heeft ondertussen al meer dan twintig filmprijzen gewonnen! Zou jij LIYANA ook een prijs geven? Welke prijs dan? 

FILMTIPS

Dit is Aisholpan, een meisje van dertien jaar oud. Ze woont niet in het warme Afrika, maar wel in Azië, in een koud land dat Mongolië heet. Net zoals Liyana vertrekt ze op een groot avontuur in de woeste natuur. En net zoals Liyana heeft ze een trouwe helper. Niet een buffel, maar wel een arend! Wil je er meer over weten en wil je nog andere films leren kennen die over dezelfde dingen gaan? Bekijk dan hier onze filmtips! 

FILMPOSTER

Dit is de filmposter van LIYANA. Een filmposter dient om op te hangen in de straten en om mensen naar de film te lokken. Vind jij deze poster aanlokkelijk? Krijg jij zin om de film te bekijken wanneer je de poster ziet? Kan jij een nieuwe filmposter voor LIYANA tekenen? Welk moment uit de film zou jij gebruiken? 

FACEBOOK

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over LIYANA? Check dan de Facebookpagina of de officiële website