BLANKA (2015)

De kleine Blanka leeft in de straten van Manila, waar ze overleeft met bedelen en het bestelen van toeristen. Op een dag stopt ze voor een winkel die televisies verkoopt en ziet ze beelden van een bekende actrice die net een kindje heeft geadopteerd. Plots heeft Blanka een idee: als ze genoeg geld verzamelt, kan ze dan niet een moeder kopen voor zichzelf? 

blanka-poster-02.jpg

STRAATKINDEREN IN DE FILIPIJNEN

Blanka woont in de Filipijnen. Dat is een land in Azië dat bestaat uit meer dan zevenduizend eilanden. Sommige eilanden zijn groter dan België; andere zijn erg klein. Manilla is de hoofdstad van de Filipijnen, en in Manilla wonen er veel arme mensen. Bijna de helft van alle mensen zijn kinderen, en wanneer je geen ouders meer hebt, zoals Blanka, of wanneer je ouders te arm zijn om voor je te zorgen, dan kom je vaak op straat terecht. Wil je meer weten over de Filipijnen en over straatkinderen? Klik dan hier.

THUIS

"Thuis is waar er iemand op je wacht," dat is de boodschap van de film BLANKA. Weet je nog hoe het meisje Blanka zich in het begin van de film voelde? Ze was zo eenzaam dat ze besloot een moeder te kopen voor zichzelf. Wil ze dat aan het einde van de film nog steeds? Denk je dat Peter, de blinde gitarist, daar iets mee te maken heeft? Hoe belangrijk is hij voor haar? 

TE KOOP

"Als je iets wilt kan je het zomaar kopen," zegt de regisseur van BLANKA, "een nieuwe gsm, een auto, een huis, maar ook een vrouw of kinderen. Ik begon me af te vragen wat je niet kan kopen, en ik kwam uit bij de moeder." 

 

Weet jij nog waarom Blanka een moeder wil kopen? Denk je dat het haar ooit zou lukken? Of is het onmogelijk om een moeder te kopen? Waarom? 

BLANKA OP FACEBOOK

Ben jij ook benieuwd naar nieuws over de film BLANKA? Volg hier al de nieuwtjes op de Facebookpagina!

VRIENDSCHAP

Deze twee jongens herinner je je vast nog wel, Raul en Sebastian. Raul is de oudere jongen, Sebastian is de kleinste. Wat is het verschil tussen de twee jongens? Met wie van de twee wordt Blanka vrienden? Waarom, denk je? 

 

Wist je trouwens dat Sebastian in het echte leven een straatjongen is? Voor zijn rol in deze film moest hij gewoon zichzelf spelen! 

ARM EN RIJK

Sebastian vraagt aan Blanka waarom sommige mensen rijk zijn en anderen arm. Blanka zegt dat ze het niet weet. Heb jij je dat ooit ook afgevraagd? En heb jij een antwoord op de vraag van Sebastian? 

PETER, DE STRAATMUZIKANT

Regisseur Kohki Hasei ontmoette Peter op de straten in Manilla, waar hij gitaar speelde zoals in de film. Hasei maakte een kortfilm over hem, en drie jaar later schreef hij BLANKA met in zijn hoofd Peter. Toen hij in Manilla was om te beginnen filmen, was Peter nergens te vinden. Hasei zei dat hij de film niet wilde maken zonder Peter. Het kostte de crew van de film een maand om hem te vinden. Kort na de release van BLANKA op het filmfestival van Venetië stierf Peter. De film waarin hij speelt heeft hij nooit gezien. Hasei reisde terug naar de Filipijnen en organiseerde een begrafenis voor de muzikant. 

Cydel Gabutero, zo heet het meisje dat Blanka speelt. In de Filipijnen is ze beroemd geworden met liedjes die ze zingt op Youtube. Hier vind je nog een filmpje, waar ze er helemaal anders uitziet dan Blanka het straatmeisje. Volg Cydel hier op Facebook.

WIST JE DAT...

... het liedje dat Peter in de film aan Blanka leert zingen een erg oud Spaans deuntje is? Rond 1500 vaarden de Spanjaarden naar de Filipijnen en maakten ze er een kolonie van. Zo hebben de Filipino's het Spaanse liedje geleerd. Regisseur Kohki Hasei schreef zelf een nieuwe tekst voor het liedje, en liet het later vertalen naar het Tagalog, de taal die Blanka en Peter spreken.

EEN HUISJE DAT WACHT

Hier kan je de tekst van het liedje nog een keer opnieuw lezen. Vind je het een mooie tekst? Vind je dat de tekst past bij het verhaal van Blanka? Waarom?

 

Naast de weg stond een klein huisje

gemaakt van karton en afval.

En als de maan huilt of als het regent,

wordt het kleine huisje langzaam weggespoeld.

Maar als we dapper zijn, zal het huisje drijven

zoals een boot op de regenboogzee.

Vissen zullen ons vergezellen.
Elke plons is een wachtende droom.

Terwijl de zon snurkt houdt de ochtend mijn hand vast

zodat ik bij haar licht en schoonheid kan zijn.

We komen allemaal van een moeder,

Moeders dragen de eerste adem van ons leven

In deze prachtige wereld.
Er is een huis dat altijd wacht op een moeder.

In je dromen zijn er kleine vogeltjes

Die zo hoog vliegen en zingen en dansen,

In je dromen zijn er kleine bloemetjes

Die vreugde brengen in onze zomers.

Bekijk hierboven de trailer van BLANKA. Wanneer je dit ziet, krijg je dan geen zin om de film (opnieuw) te bekijken? 

KOHKI HASEI

Kohki Hasei, dat is niet een naam uit de Filipijnen. Wel uit een buurland. Hasei, de regisseur van BLANKA, is een Japanner. Waarom besluit een Japanner om een film te maken over straatkinderen in Manilla? Klik hier om er meer over te weten te komen.

MAAR HOE ZIT DAT NU EIGENLIJK ECHT?

Het meisje Blanka dat de gitarist Peter ontmoet, het is een mooi verhaal voor een film. Maar kán dat eigenlijk wel in het echt? Hoe is het echte leven van straatkinderen? We hadden een interessant gesprek met Andréa, die een jaar in de Filipijnen heeft gewerkt met straatkinderen. Op deze pagina vertelt ze ons over het echte leven van straatkinderen. 

FILMTIPS

Hasei verklapt zijn lievelingsfilms en inspiraties voor BLANKA. Of wil je graag nog andere films bekijken die over straatkinderen gaan? En zijn films gemaakt in de Filipijnen altijd zo hoopvol als BLANKA? Klik hier voor filmtips.