BAR BAHAR (2016)

Drie Israëlisch-Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Laila is een jonge, vooruitstrevende advocate. Ze heeft een moeilijke relatie met Ziad, een filmmaker. Alhoewel hij er progressief uitziet, probeert Ziad hun relatie hoe langer hoe meer af te bakenen. Laila's kledij bijvoorbeeld wordt hem na verloop van tijd te uitdagend. Dan is er Salma, dj in een bar die verliefd wordt op de vrouw Dunya. Zal ze zich durven outen bij haar conservatief christelijke ouders? En ten slotte is er Nour, die als laatste in de flat komt wonen. Ze komt uit een dorp en studeert in Tel Aviv. Ze is de enige die een sluier draagt en daarmee valt ze wat uit de toon. Wissam, haar verloofde, komt haar af en toe controleren: ze zou beter haar studies opgeven, vindt hij, later moet ze toch voor de kinderen zorgen. De drie vrouwen balanceren tussen traditie en modernisme, goed burgerschap en afwijkend gedrag, vrijheid en trouw.

Bar Bahar.jpg

PALESTINA - ISRAËL

Palestina is een staat in het Midden-Oosten die bestaat uit twee delen, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Ertussenin ligt Israël. De meeste Palestijnen wonen ofwel in Gaza of op de Westelijke Jordaanoever, maar zoals je kon zien in BAR BAHAR zijn er ook Palestijnen die in Israël wonen. Zoals je wel kan raden zijn de conflicten talrijk. Kom er hier meer over te weten. 

THEMA'S

BAR BAHAR. Vrij vertaald betekent dat "tussen twee werelden". Welke werelden? Het Westen en het Midden-Oosten? De wereld van mannen en die van vrouwen? Die van tradities en van rebellie? BAR BAHAR is een film die over vele dingen tegelijkertijd gaat. Op deze pagina vind je alle inspiratie voor een goed gesprek over de film. 

Bekijk hierboven de trailer van BAR BAHAR. Wat denk je? Zin om de film (opnieuw) te bekijken? 

Wat vond jij van de muziek en het nachtleven in BAR BAHAR? Was je verrast over de levensstijl van Laila en Salma? Waarom wel/niet? 

 

Beluister hier de muziek van de film. Of heb jij meer zin in een mixtape van de hele soundtrack? Beluister hem hier, een uur lang muziek om op te dansen! 

AVONDJE FILMKIJKEN?

Genoten van BAR BAHAR? Zin in een avondje film met enkele vrienden thuis? Hier vind je enkele inspirerende films die over gelijkaardige thema's gaan als BAR BAHAR. 

PRIJZEN

BAR BAHAR reist de wereld rond op allerlei filmfestival, zoals MOOOV in België. De film heeft ondertussen enkele internationale prijzen gewonnen, zoals:

 

- de NETPAC Award op het Toronto International Film Festival (Canada)

- de Jongerenprijs op het San Sebastian Film Festival (Spanje)

- prijs voor beste debuutfilm op het Haifa International Film Festival (Israël)